Barnhemmet The Step

 

       Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia

                                                                                                                                                       

 

                    

                                                                                                                                                                                                                                                           

   

Bakgrund

 

Det hela började med en resa till Nepal sommaren 2000. Jag, Sofia, åkte dit själv och tillbringande en månad i Himalayalandet. Det var under denna första resa som jag lärde känna familjen Singhania, som vi idag driver She Step tillsammans med.

 

Tillsammans med min man, Christian, återvände vi sedan varje år till Nepal och våra nyfunna goda vänner där.

 

Hösten 2003 kom jag att arbeta volontärt på ett barnhem i huvudstaden. Det var en oerhört berikande tid att vara på detta Annatalai (barnhem på nepalesiska) och med hjälp av bidrag hemifrån - företag, organisationer och privatpersoner - kunde stora förändringar genomföras. Barnhemmet, som hyste 20 barn och var under förfärliga förhållanden, kunde rustas upp, skolavgifter kunde betalas, undervisningsmaterial kunde införskaffas, läkarundersökning och tandläkarbesök genomfördes och även några roliga utflykter kunde plötsligt göras. 

 

Det var alltså egentligen redan här, hösten 2003, som den första tanken på att starta ett barnhem föddes. När vi såg hur stor viljan var - från flera olika håll - att hjälpa, insåg vi att det absolut skulle vara möjligt att driva ett eget barnhem.  Det som dock skulle vara nödvändigt, var inhemska personer på plats som skulle kunna ansvara för verksamheten i Nepal.

 

Våren 2004 återvände vi till Nepal för att närvara på Rajeevs bröllop, den äldste sonen i familjen. Då kunde vi återigen besöka barnhemmet som Sofia volontärarbetade på och den skola barnen gick i. Vi hade med oss pengar hemifrån Sverige och kunde hjälpa skolans rektor med olika nödvändiga saker.

 

När vår äldste son föddes sommaren 2005, började våra tankar på barnen i Nepal bli än mer intensiva och våra funderingar på att starta ett barnhem blev än mer seriösa.

 

Det kom dock att dröja ända till hösten 2007 då vi verkligen bestämde oss för att påbörja arbetet med att starta ett barnhem. Då var vi tillbaka i Nepal och vår son Elliot, då två år gammal, upplevde för första gången allt vad Himalayalandet Nepal innebär.  Rajeev hade också fått en son, Keshu, och våra söner lekte hela dagarna, eftersom vi bodde hemma hos våra vänner.

 

Även denna gång tillbringade vi mycket tid på skolan som vi nu hade haft kontakt med i flera år och en dag när vi pratade om vilka insatser som bäst behövdes på skolan, frågade Rajeev oss om vi ville starta ett barnhem tillsammans med honom! Ingen tvekan - på studs började vi planera!

 

Under tiden vi var kvar i Nepal lade vi upp de övergripande riktlinjerna och hemma i Sverige började vi fundera på de praktiska aspekterna. Vi bestämde oss för att starta en insamlingsstiftelse och i Nepal startade Rajeev en motsvarande organisation som registrerades hos de nepalesiska myndigheterna. Detta var en lång och komplicerad process för Rajeev, men under våren 2008 påbörjade vi arbetet med att samla in det startkapital vi behövde för att komma igång. Först den 20 november 2008 fick vi äntligen klartecken från myndigheterna i Nepal att bedriva barnhemsverksamhet och vi hann tveka flera gånger under denna mycket omständiga process.

 

Enligt de kalkyler vi hade gjort tillsammans med Rajeev, trodde vi att vi skulle behöva 100 000 kronor i startkapital. Denna budget visade sig stämma väldigt väl och vi lyckades faktiskt komma igång med något mindre medel än budgeterat. Startkapitalet behövdes bl a för att registrera verksamheten, betala lokalhyra i förväg, inreda lokalen, betala skolavgifter i förskott, köksutrustning, ett lager av basvaror, möbler och kläder. När man hyr ett hus i Nepal, hyr man egentligen bara en betongstomme. Därefter får man stå för allt själv - allt från golv och innerdörrar till ett komplett kök.

 

Därefter budgeterade vi att den löpande driften för tio flickor på barnhemmet skulle vara ca 10 000 kr i månaden. Även detta har visat sig stämma väl. Detta räcker till allt som behövs för ett dygnet runt-boende dvs mat, kläder, lokalhyra, personalomkostnader, skola, undervisningsmaterial, hygienartiklar och eventuella mediciner samt fritidsaktiviteter. Detta innebär att driftskostnaden per dygn och per flicka blir ca 33 kronor.

Verksamheten

Vår ambition är inte endast att ombesörja så att barnen får någonstans att bo, utan det skall dessutom - och framför allt - vara ett trevligt ställe med duktig och kärleksfull personal; ett hem som barnen trivs och känner sig hemma i! Utbildning ser vi som oerhört viktigt. Genom att ge flickorna en bra utbildning, ger vi dem det allra viktigaste redskapet för ett fortsatt självständigt och bra liv; inte bara för dem själva utan också för deras egna framtida familjer.

Anledningen till att vi valt att starta ett barnhem för just flickor, beror dels på att det många gånger är just flickor som har det allra svårast och dels pga att man vet att när kvinnor får utbildning och därefter i förlängningen t o m inkomst, gynnas hela samhällsekonomin av det. Man har sett från studier i tredje världen att kvinnor tenderar att återinvestera egen inkomst på ett för samhället mer gynnsamt sätt. Dessutom vet man att utbildade kvinnor tenderar att föda färre barn, vilket är positivt på lång sikt för landets ekonomiska utveckling.

Sammanfattningsvis kan man säga så som Kamal, den näst äldsta sonen i familjen Singhania, skrev till oss när vi planerade hela projektet:

"I think the most positive aspect of our Orphanage will be that we shall not only be providing them decent living but as well decent education so it will give them a decent life ahead. A life full of rights, dignity, voice and freedom of speech. At last decent work is so crucial for the developing countries and the rest of the world. So by starting a small orphange we already have started a move of decent work and I guess and suppose that all great things starts from the small steps and, at least, we make some efforts to develop the life of some people who are sharing the same planet and  who are exploited by the political conflict and the financial crisis of the country. The importance of orphanges in the poorest country like Nepal can hardly be exaggerated."

Finansiering

Precis som det står i insamlingsstiftelsens stadgar, urkunden, är detta en ideell stiftelse. Allt arbete sker oavlönat. Inga kostnadsersättningar utgår i Sverige och i princip inga administrationskostnader finns. Således kan vi garantera att 95 % av intäkterna går till verksamheten i Nepal.

Medan det är vår lokala manager, Rajeev Singhania, som är ansvarig för driften av barnhemmet i Nepal, är det vi här i Sverige som är ansvariga för finansieringen. Då vi är en insamlingsstiftelse, arbetar vi med att samla in kapital för att kunna bedriva barnhemmets verksamhet. Vi tar alltså tacksamt och ödmjukt emot bidrag både från privatpersoner, företag och organisationer. För att kunna trygga driften på lång sikt, har vi valt att arbeta särskilt med sponsorer som vi knyter längre sponsringsavtal med. Det innebär en trygghet genom att vi på så sätt kan garantera en långsiktighet, Våra sponsorer är således oerhört värdefulla.

Vi måste hela tiden planera långsiktigt, så att The Step alltid har en trygg framtid. Det barnhemmet som Sofia arbetade volontärt på 2003, hade mycket svårt med den långsiktiga finansiella planeringen, vilket resulterade i ständiga vräkningar, nya lokaler, utebliven skolgång etc. Det skapar naturligtvis ingen trygghet för barnen.  Det är viktigt att barnen känner sig trygga med samma bostad och med samma människor runt omkring dem. Det blir ju deras närmsta familj!

Urkund (Stadgar)

Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia

 

§1 Stiftelsens namn

Stiftelsens namn är Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia

 

§2 Säte

Styrelsen har sitt säte i Kävlinge kommun.

 

§3 Räkenskapsår

Stiftelsens räkenskapsår är kalenderår.

 

§4 Ändamål

Stiftelsen har till ändamål att starta och därefter driva ett barnhem för flickor i Kathmandu, Nepal. Stiftelsen är ideell.

 

§5 Förvaltning

Stiftelsens styrelse skall bestå av minst tre och högst fem ledamöter. Styrelseuppdragen skall gälla tills vidare utan bestämd mandattid. Styrelsen väljer inom sig ordförande. Ledamöter i styrelsen utses genom att styrelsen är självsupplerande, dvs kvarvarande styrelseledamöter väljer in nya.

Styrelsens ordförande samt ledamöter skall arbeta oavlönat.

 

§6 Kallelse

Ordförande skall tillse att sammanträden hålls när det behövs och kallar härtill vid behov, såväl muntligt som skriftligt.

 

§7 Beslutsförhet mm

Styrelsen är beslutsför då minst halva antalet ledamöter är närvarande. Beslut fattas med enkel majoritet.

 

§8 Utdelning av anslag

Styrelsen får från stiftelsens medel utdela anslag till fysiska och/eller juridiska personer som på ett eller annat sätt främjar stiftelsens syfte. Utdelning av anslag får ske direkt från insamlade medel.

 

§9 Firmateckning

Stiftelsens firma tecknas av den eller de som styrelsen därtill utser.

 

§10 Revisor

Förordnad revisor fullgör sitt uppdrag till vidare. Efterträdare utses av styrelsen.

 

§11 Revision

Senast den 1 mars skall förvaltningsberättelse och föregående års räkenskaper överlämnas till stiftelsens revisor, vilken inom en månad skall avge revisionsberättelse med angivande huruvida styrelsen förvaltat stiftelsen i enlighet med stadgarna. Förvaltnings- och revisionsberättelser skall överlämnas till länsstyrelsen i Skånes län.

 

§12 Stadgeändring

Ändring av dessa stadgar får beslutas endast av en fulltalig och enhällig styrelse, dock under förutsättning att ändringen inte strider mot stiftelsens syfte och ändamål.

I enlighet med 6 kap 3§ stiftelselagen (1994:1220) får utan tillstånd av myndighet styrelsen ändra, upphäva eller åsidosatta särskilda angivna föreskrifter i stiftelseförordnandet som angår frågor som anges i 6 kap 1§ första stycket 2-9 i stiftelselagen.

 

§13 Registrering

Denna stiftelse skall anmälas till länsstyrelsen i Skånes län enligt stiftelselagen (1994:1220).

 

§14 Stiftelsens upplösning

Vid händelse av denna insamlingsstiftelses upplösning skall eventuellt kvarstående medel delas ut till förening som ägnar sig en likartad verksamhet i Nepal.

 

Sponsorer

 

 

 

 

 

Lions club Reftele/Bredaryd

 

 

 

 

 

 

Helsingborgs Soroptmistklubb

 

 

 

 

 

www.netatonce.se

 

 

Konstnär Ulla Bolin

 

 

 

Lions club Löddeköpinge

 

 

Evenemang i Sverige

 

 

 

 

 

 

      

 

  

  

 

 

 

       

The Step © 2013

 


 


-